Sådan tackler du bekymringer

Overvældet af bekymringer? Sådan bliver hverdagen lidt nemmere.

Alle mennesker bekymrer sig. Men er der en bedre måde at bekymre sig på? Hvordan kan vi holde vores bekymringer på et overskueligt niveau? Eller måske endda slippe af med dem?

Der er altid noget at bekymre sig om. Krig, klima, sundhed, økonomi eller måske en svær situation i din familie.

Vi synes, David Allen siger det godt: Hav din opmærksomhed på det, der har din opmærksomhed. Så – vær opmærksom på, hvad du bruger energi til. Når du er opmærksom, ser du tydeligere, hvor dine tanker er på vej hen. Og når du får det, der holder din opmærksomhed ud af dit hoved, kommer de vigtige ting frem.

– Efter at have praktiseret GTD i mange år, er jeg blevet god til at tage fat på mine bekymringer tidligt, siger Morten Røvik. Her vil vi dele vores bedste tips til at håndtere bekymringer og få dem under kontrol. Artiklen er baseret på afsnit 63 af vores podcast, som du kan finde her.

Bekymringer bliver mere håndtebare når du har organiseret dem. 

Sådan håndterer du bekymringer

Vi kan opsummere vores råd fra podcast-afsnittet i tre hovedtrin: Indsamle, få klarhed og organiser dine bekymringer.

1: Indsamle

Skriv alt det, du bekymrer dig om, på en liste.

2: Få klarhed

Find ud af, hvad der bekymrer dig ved disse ting. Er dette en tanke, en e-mail, en sygdom?

3: Organisere

Sorter dine bekymringer i disse to kategorier: hvad du kan gøre ved, og hvad du ikke kan gøre ved. For eksempel kan du måske ikke stoppe krigen i Ukraine, men du kan skrive den artikel, der har en deadline om to dage.

Du laver opgaver til de bekymringer, du kan gøre noget ved. Hvis opgaven tager mindre end 2 minutter, så gør det med det samme. Ellers kan du uddelegere opgaven eller gøre den senere.

Der er flere løsninger på de bekymringer, du ikke kan gøre noget ved: Du kan slippe af med dem, arkivere dem eller gøre som vores kollega i Finland Jukka Backman:

 

Lav en bekymringsliste

CEO i Productive Finland, Jukka Backman, har et tip til dig til at håndtere bekymringer du IKKE KAN gøre noget ved. Han skriver de bekymringer ned, han ikke kan gøre noget ved, og tilføjer en halv time til sin ugentlige gennemgang – 30 minutter øremærket til bekymring.

Når han VIRKELIG har været bekymret for disse ting i en halv time, lægger han dem væk.

Denne metode finder vi igen hos psykolog og psykiater Bluma Zeigarnik, som er ophavsmanden til zeigarnik-effekten. Det betyder kort sagt, at hjernen har nemmere ved at huske opgaver, der er uafsluttede. Ufærdige opgaver fylder i dit hoved.

Parkerer du dine bekymringer og lover at se på dem en gang om ugen, stoler din hjerne på, at der bliver taget hånd om dette.

 

Stoisk ro

Vi afslutter med et aspekt af stoisk filosofi: Accepter, at du ikke kan ændre alt. Nogle ting skal man bare finde en måde at leve med. Vil du vide mere? Lyt til hele episoden eller se vores kurser og coaching ydelser.

Book et møde

Klik for at finde et tidspunkt, hvor du kan mødes med Lars.

Scroll to Top