Bykort før verdenskort: Start IKKE med Hvorfor

Simon Sinek’s “Start with Why” er blevet meget populær med årene. Og det med god grund – at kende sit “Hvorfor” bliver for flere af os vigtigere og vigtigere. Men at starte med det er for de fleste faktisk uhensigtsmæssigt når de først møder GTD. Vi starter oftest i den modsatte ende. Hvorfor? Læs med herunder.

Klokken nærmer sig 21:00 en tirsdag aften i april 2011. Alle deltagere sidder helt stille for sig selv, tænker intenst og skriver mens klavermusikken spiller. Vi er til et IDA-kursus kaldet “Personligt lederskab – kunsten at holde fokus” og efter diverse indledende øvelser er alle nu fordybet i jagten på deres personlige Hvorfor. På mit papir lander “Hjælpe andre”.

Meget inspireret tager jeg toget mod Odense. Jeg har fundet mit Hvorfor! Fantastisk! Og hvad så nu?

Mit liv stemmer ikke overens med mit Hvorfor

De næste dage er gejsten fortsat høj, men den falder langsomt. Jeg er fuldstændig overvældet. Det er blevet synliggjort for mig at jeg lever et liv, som ikke stemmer overens med mit Hvorfor. Den kurs jeg har sat med karrieren passer heller ikke til det. Overhovedet.

At kende sit Hvorfor

Det giver ikke mening at kende sit formål uden også at forsøge at udleve det. Og det kom for mig, som for så mange andre, naturligt at arbejde mod det. At finde mit Hvorfor betød derfor, at jeg skabte flere hundrede nye idéer og mål for mit liv. En masse nye projekter. En masse arbejde. I sidste ende har det vist sig at være flere års arbejde.

Det giver ikke mening at kende sit formål uden også at forsøge at udleve det

Mange opsøger os fordi de har svært ved at holde styr på deres verden i dens nuværende tilstand. Og det er interessant at bemærke, at næsten alle føler sig overvældede når de får det fulde overblik over deres liv – uanset om det er en topleder eller en arbejdssøgende.

Hvad ville der ske, hvis vi starter med at sætte fokus på deres Hvorfor? Endnu mere arbejde, endnu mere overvældelse.

Nuet vs Formål

I GTD arbejder vi med 6 forskellige niveauer kaldet Fokushorisonter, som repræsenterer hvor tæt vi zoom’er ind på livet – fra den laveste med næste handlinger (Jordhøjde) til vores planer 1-2 år ude i fremtiden (Horisont 3) helt op til de højeste med formål og værdier (Horisont 5).

Blot 3 ord skabte årevis af arbejde

Mange af os, undertegnede inklusive, har desværre en tendens til at overvurdere de højere fokushorisonter – ikke bare Hvorfor, men også de langsigtede planer, flere år ud i fremtiden. Mange af os har trænet os til at fokusere på målene og dit ypperste mål, dit Hvorfor, er vel vigtigst?

Blot 3 ord, at hjælpe andre, skabte årevis af arbejde for mig. Og de fleste har ikke brug for mere arbejde, men derimod at skabe kontrol og overblik over sin eksisterende verden. Med udgangspunkt i at skabe indre ro, så skal vi have styr på “Køb kattemad” og “Få styr på rejseforsikringen”, for det er dem der fylder derinde når der bliver stille. Ikke “Hjælpe andre”.

Bykort eller verdenskort?

På samme måde hjælper et verdenskort dig ikke når du står på Københavns Hovedbanegård og skal finde Rådhuspladsen. Verdenskortet er bestemt brugbart hvis I er ved at planlægge en jordomrejse, men ikke når du skal vælge hvilken gade du skal gå ned af. Og det er her livet foregår. Start med at finde ud af, hvor du er, før du beslutter dig for hvor du skal rejse hen.

 

Starter vi så aldrig med Hvorfor? Jo, eksempelvis på specifikke projekter med vores Natural Planning Model® – den kommer vi nærmere ind på i fremtiden og indtil da kan du læse mere om den her. Og hvis du har lyst til at lære teknikkerne i GTD, så er vores GTD Fundamentet-seminar (2 dage) et godt sted at starte.

Book et møde

Klik for at finde et tidspunkt, hvor du kan mødes med Lars.

Scroll to Top