Vær sløv med god samvittighed

Har du nogensinde prøvet at give dig i kast med noget mentalt udfordrende, når du er lidt sløv ud på eftermiddagen? Ofte bliver resultatet som følger: Du ser på opgaven. Bliver træt. Giver op. Går på Facebook eller besøger tabloid-avisernes hjemmesider. Og får dårlig samvittighed.
Men kan det lade sig gøre, at udføre et godt stykke arbejde når man er lidt træt? Og kan det lade sig gøre at være lidt sløv og stadig have god samvittighed? Svaret er ja.

Vær sløv med god samvittighed

Den Fornuftige og Den Sløve

Du har en klog og smart udgave af dig selv, “Den Fornuftige” del. Og så har du en doven, lidt langsom og ikke så klog del – lad os kalde ham “Den Sløve”.

Du tænker måske ikke så meget over det, men i løbet af en dag svinger du mellem de to varianter. For eksempel om morgenen, lige efter du er stået op, er du måske ikke den klogeste udgave af dig selv. Du overlever på gode vaner og indarbejdede rutiner. Du står op. Spiser morgenmad. Børster tænder. Kommer ud af døren. Du er ikke specielt bevidst om, hvad du foretager dig, men det behøver du heller ikke at være – så længe rutinerne er faste.

I løbet af morgenen skifter det. Du er måske et A-menneske: Mest effektiv før frokost og derefter falder koncentrationsevnen. Eller også er du B-menneske, hvor det samme udspiller sig, bare på andre tidspunkter. Uanset type, så svinger din energi og det skal du tage højde for, for at kunne have god samvittighed.

Lav opgaver til den trætte og dovne udgave af dig – og få god samvittighed

For at kunne være sløv med god samvittighed, er du nødt til at alliere dig med Den Fornuftige, når han er ved roret. Få ham til at lave gode opgaver til Den Sløve. På den måde kan du arbejde videre mod alt det, du skal nå, også når du er tappet for mental energi. Planerne skal være skrevet, så din indre Dovenlars ikke skal tænke, kun udføre.

Hvad er den næste fysiske synlige handling, jeg kan foretage mig for at komme videre mod mine mål

I Getting Things Done® (GTD) kaldes denne slags opgaver for Næste Handlinger. En Næste Handling defineres som følger: Hvad er den næste fysiske synlige handling, jeg kan foretage mig for at komme videre mod mine mål. Og du skal være helt specifik. I stedet for at skrive “Regnskab 2015” skriver du “Kopiér sidste års regnskab til nyt regneark”. Dette er noget, selv Den Sløve kan finde ud af at gøre.

Tip: Hold øje med, at du har et udsagnsord i dine Næste Handlinger. Og tjek, at du har alt, du skal have for at at udføre handlingen – ellers er dét måske den Næste Handling? Læs desuden mere om Næste Handlinger i artiklen om Afklaring af Løse Tråde.

God fornøjelse med at lave dine egne Næste Handlinger!

Book et møde

Klik for at finde et tidspunkt, hvor du kan mødes med Lars.

Scroll to Top