Deadline-afhængighed

I vores arbejde møder vi mange danskere, som desværre har tilegnet sig en usund arbejdsvane: En afhængighed af deadlines til at skabe fremdrift i deres arbejde. Men det er både uhensigtsmæssigt og usundt, læs herunder hvordan du kommer ovenpå.

Alt for ofte støder jeg på danskere, som arbejder fra deadline til deadline. Færdig med én opgave flyver de videre til næste. Dag efter dag, uge efter uge.

Hvordan kan det være? Det kan naturligvis skyldes at arbejdsmængden præcist matcher personens kapacitet. Men er det ikke mistænkeligt, at dette skulle være tilfældet for så mange danskere?

Det er nemlig let at vænne sig til denne deadline-tilstand

Jeg faldt fornyelig over billedet herover på Instagram, som måske netop illustrerer problematikken. For det er nemlig let at vænne sig til denne tilstand af konstante deadlines.

At leve i deadlines

Det har desværre en meget tillokkende effekt at leve med konstante deadlines. Når du konstant har deadlines, skal du nemlig ikke tage beslutninger om, hvad du skal give dig i kast med – det er givet på forhånd. Fra en deadline til den næste.

At skabe overblik over arbejdet kræver arbejde

Hvis du ikke har en deadline, skal du vælge mellem dine opgaver. At vælge kræver at du ved, hvad du kan vælge imellem – dette kræver overblik over sit arbejde. At skabe overblik over sit arbejde kræver… arbejde. Og lader du din monkey-mind tage valget, så er det langt mere krævende at skabe overblik end bare at vente på den næste deadline.

Ubevidst strandet

Mange vælger, ubevidst, derfor at leve i deadline-land. Hvis der pludselig er lidt tid til næste deadline kan farten sågar nedsættes til deadlinen nærmer sig. Når den er her, så SKAL du jo arbejde på den. Og så er der jo i hvert fald slet ikke tid til at skabe overblik!

Men det er åbenlyst, at det ikke er hensigtsmæssigt at leve med konstante deadlines – stress og missede “mindre vigtige” opgaver er nogle af konsekvenserne af denne måde at arbejde på.

Få skabt overblikket

Alle GTD’ere har i deres første skridt som GTD’ere erfaret, at det kræver en indsats at skabe overblik. Man skal både implementere nye teknikker og det kræver arbejde at etablere systemet, listerne.

Men det er så vigtigt for dit mentale helbred. Du har ikke tid til ikke at skabe overblik. Ægte produktivitet kræver, at du har overblikket over mulighederne, så du kan give dig i kast med de rigtige ting på de rigtige tidspunkter. Nogle gange er det at lave ingenting.

It feels like freedom

Som en coaching-klient fornyelig formulerede det i vores første opfølgende samtale: Jeg spurgte hvordan det var gået med at bruge GTD og hans svar var “It feels like freedom”.

Friheden til at vælge føles fantastisk, men det kræver at man forlader den evige deadline-drevne hverdag.

 

Tip! Lyt med i de første 6 afsnit af vores populære GTDnordic podcast, hvor vi gennemgår de 5 trin til at få tingene under kontrol. Det er et godt sted at starte til at komme videre fra deadline-afhængigheden.

Book et møde

Klik for at finde et tidspunkt, hvor du kan mødes med Lars.

Scroll to Top