Morten Østergaard, leder af Radikale Venstre, fortalte tidligere på året om hans udfordringer med at lade mobilen blive i lommen. Og han er jo langt fra den eneste som kæmper mod telefonen – hvad kan du gøre for at blive bedre til at lægge den fra dig? Læs med herunder.
Balancen mellem information og koncentration
Hvad kan han (og vi andre) gøre for at blive bedre til at lægge telefonen væk? Nogle gode steder at starte kunne for eksempel være:
- Slå notifikationerne fra på diverse apps – alle dem der giver mening at slå fra. Jeg har fornylig arbejdet med en direktør, hvor en hurtig gennemgang af hans notifikationer medførte, at han gik fra 250+ åbninger af telefonen ned til under 80. Dette gjorde en kæmpe forskel for hans evne til at være tilstede med både kunder og familien. Se eventuelt denne tidligere artikel for tips til at slå notifikationer fra på iPhone.
- Se nærmere på hvad tiden bruges på – er det Twitter, er det mails, er det..? Er det hensigtsmæssigt at slette apps, slå automatisk hentning af mails fra, sætte skærmtid på, eller skal det måske være noget der skal bruges viljestyrke på at undlade? Kan vi få ændret vanerne, så aktiviteterne håndteres på andre tidspunkter – ved computeren, færre gange om dagen etc?
- Når man hører hans tanker i videoen i artiklen ville det også være relevant at skabe overblik over, hvad der faktisk er vigtigt for ham (se på hans fokushorisonter). Når jeg sidder hjemme med familien, hvad er så vigtigst for mig – hvad skal jeg give min fulde opmærksomhed? Det tager tid at lære som vidensarbejdere, og det kræver vaneændringer at kunne holde sig fra den lille enarmede tyveknægt.
- I klippet siger Morten Østergaard også: “Og nu skriver jeg denne mail for den har plaget mig hele dagen” – den ved du allerede som GTD’er, at vi ville have ud af hovedet med det samme den kommer ind. Og så tage sig af den når det giver mening, måske på det tidspunkt han gør eller måske var det i virkeligheden det helt forkerte at gøre. Den skal i hvert fald ikke ligge inde i hovedet.
- Prøv helt lavpraktisk at få lagt telefonen væk – undersøgelser viser at vi bliver distraheret af at den er i nærheden, også selvom den er nede i tasken. Med de rette indstillinger er sådan noget som Apple-uret faktisk en hjælp for nogen – når du kun har notifikationer slået til for de vigtige ting, så bliver du ikke forstyrret mere end nødvendigt, og man har altså ikke lyst til at stå og læse nyheder på den lille skærm.
Telefonen er et fantastisk produktivitetsværktøj når den bruges rigtigt. Og håndtering af forstyrrelser er også et vigtigt element i GTD: Det er nødvendigt at håndtere dem hensigtsmæssigt, så du kan forblive tilstede med det, du foretager dig. Og det gælder både de interne (når du afbryder dig selv, fx kommer i tanker om noget du skal gøre) og de eksterne (når telefonen ringer). Forhåbentligvis kan ovenstående være til hjælp med en af de mest udfordrende eksterne forstyrrelser.
Psst! Husk også de interne forstyrrelser! Folk har typisk mest fokus på de eksterne forstyrrelser, men undersøgelser viser faktisk at de interne slår dig mest ud af kurs. Læs eventuelt mere om dette i vores andre artikler.